Varma chokladbakelser
Enkel och uppskattad dessert som fulländar jul- eller nyårsmenyn. Bakelserna ska vara krämigt rinniga inuti och serveras omedelbart med glass eller grädde, vi hade glass!
- Smör och kakao till formarna
- 4 små portions- formar
- 100 g mörk choklad
- 25 g smör
- 2 ägg
- 1 dl råsocker
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa flingsalt
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra fyra små portionsformar och pudra med kakao. Skär chokladen i små bitar. Smält smöret tillsammans med chokladen på medelvärme i en kastrull. Ställ åt sidan.
2. Vispa ägg och råsocker fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ner chokladblandningen i äggvispet och blanda väl. Vänd i mjölblandningen och fördela smeten i formarna.
3. Grädda 5–7 minuter.
Amerikanska pancakes!

- 25 g smält smör
- 1 ägg
- 2,5 dl mjölk
- 2,5 dl mjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
Pumpor- chokladmuffins

- 2 ägg
- 2,5 dl socker
- 100g smör
- 2 dl mjöl
- 3 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 50 g philadelphiaost
- 2 dl florsocker
- 250 g florsocker
- 80 g osaltat smör
- 1/4 dl mjölk
- lite vaniljsocker
Cakepops!

- 1 köpt choklad sockerkaka (eller baka en själv)
- 200 g philadelphia ost
- florsocker (vi hade inte detta men jag rekomenderar nog det för de var inte så söta...)
- smält mörk- eller mjökchoklad
- mörk- och vitchoklad att doppa cakepopsarna i
- strössel och karamellfärg att färga chokladen
- pinne (vi tog halva grillpinnar)
Saffranskladd muffins

- 4 1/2 dl strösocker
- 2 1/4 dl vetemjöl
- 3 ägg
- Ca 4 msk vaniljsocker
- 1/4 tsk salt
- 35 g smält smör
- 1 bit bitsocker
- 1 påse saffran á 0,5 g
- 50 g smält vitchoklad
Mannen, myten, legenden



French toast
- Vispa allt i en bunke.
Hallon muffins med crumble

1½ cups vetemjöl
3/4 cup strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1/3 cup naturell olja (som raps- majs eller solrosolja)
1 ägg
1/3 cup mjölk
1 cup hallon
Gör såhär:
- Sätt ugen på 200 grader.
- Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en bunke.
- Häll oljan i ditt cup - mått; knäck sedan ner ägget i oljan och häll i mjölk tills måttet är fullt. Blanda ned i bunken med mjölet och rör ihop allt till en fin smet.
- Vänd försiktigt ner hallonen i smeten.
- Potionera ut smeten i 8 muffinformar. De ska fyllas till ungefär 3/4.
- Strö över smultoppingen som du gör enligt receptet nedan!
Crumbel - smultopping
1/2 cup strösocker
1/3 cup vetemjöl
1/2 cup havregryn
1/4 cup tärnat smör
1½ tsk malen kanel
Gör såhär:
- Häll alla ingridienser i en bunke och blanda med en gaffel tills det har blivit en smulig smet.
- Stör smulet över muffinsen och sätt in dem i ugnen.
- Grädda i 20 - 25 minuter och prova med en sticka. När muffinsen är gyllenbruna och stickan knappt är kladdig är de klara.
Äpple muffins med crumble

1½ cups vetemjöl
3/4 cup strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1/3 cup naturell olja (som raps- majs eller solrosolja)
1 ägg
1/3 cup mjölk
1 cup (ca 2 stora) äpplen
Gör såhär:
- Sätt ugen på 200 grader.
- Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en bunke.
- Häll oljan i ditt cup - mått; knäck sedan ner ägget i oljan och häll i mjölk tills måttet är fullt. Blanda ned i bunken med mjölet och rör ihop allt till en fin smet.
- Skala, hacka och blanda äpplena med kanelsockret. Blanda i i smeten.
- Potionera ut smeten i 8 muffinformar. De ska fyllas till ungefär 3/4.
- Strö över smultoppingen som du gör enligt receptet nedan!
Crumbel - smultopping
1/2 cup strösocker
1/3 cup vetemjöl
1/2 cup havregryn
1/4 cup tärnat smör
1½ tsk malen kanel
Gör såhär:
- Häll alla ingridienser i en bunke och blanda med en gaffel tills det har blivit en smulig smet.
- Stör smulet över muffinsen och sätt in dem i ugnen.
- Grädda i 20 - 25 minuter och prova med en sticka. När muffinsen är gyllenbruna och stickan knappt är kladdig är de klara.
Kladdkaka- med chokladbitar och chokladsås

- 100 g smör
- 2 ägg
- 3 dl socker
- 1,5 dl mjöl
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk vaniljsocker
- 4 msk kakao
- 25 g hackad mörk choklad
- chokladsås
- kokos (till att bröa)
Hallon pajer med crumble

- 1½ cups vetemjöl
- 3/4 cup strösocker
- 1/2 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 1/3 cup naturell olja (som raps- majs eller solrosolja)
- 1 ägg
- 1/3 cup mjölk
- 1 cup hallon
Gör såhär:
- Sätt ugen på 200 grader.
- Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en bunke.
- Häll oljan i ditt cup - mått; knäck sedan ner ägget i oljan och häll i mjölk tills måttet är fullt. Blanda ned i bunken med mjölet och rör ihop allt till en fin smet.
- Vänd försiktigt ner hallonen i smeten.
- Potionera ut smeten i små pajformar, som du har bröat. Fyll till ugefär hälften. Om det blir över kan du göra muffins av det.
- Strö över smultoppingen som du gör enligt receptet nedan!
Crumbel - smultopping
1/2 cup strösocker
1/3 cup vetemjöl
1/2 cup havregryn
1/4 cup tärnat smör
1½ tsk malen kanel
Gör såhär:
- Häll alla ingridienser i en bunke och blanda med en gaffel tills det har blivit en smulig smet.
- Stör smulet över pajerna/muffinsarna och sätt in dem i ugnen.
- Grädda i 20 - 25 minuter och prova med en sticka. När de är gyllenbruna och stickan knappt är kladdig är de klara.
Snickerdoodles

- 100 g margarin
- 150 g socker
- 2 stora ägg (eller drygt 2½ medelstora)
- 300 g vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- ½ dl socker och 2 msk kanel att rulla kakorna i. Du kan eventuellt behöva lite extra.
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa socker och margarin tills det blir vitt och fluffigt. Vispa i äggen, ett i taget.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
Rulla till bollar som du täcker med kanelsockret. Lägg på plåtar och lämna lite mellanrum mellan kakorna.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Nyttiga havrekakor!
- 100 g smör
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl farinsocker
- 0,5 tsk hjorthornssalt
- 2,5 dl havregryn
- 0,5 dl fiberrikhavregryn
- 0,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl specialvetemjöl
- plopp
Sätt ugnen på 200°C.
Skär upp smöret och lägg i en bunke. Häll på strösocker och farinsocker och blanda till en jömn smet med elvisp.
Tillsätt hjorthornssalt och rör ihop med elvispen.
Tillsätt havregrynarna och vetemjölen. Rör ihop till en lite smulig smet, använd elvisp.
Tryck ihop smeten till klumpar och lägg på plåtar. Ta en gaffel och tryck till varje klump så det blir en jämntjock kaka. Lägg eventuellt en halv plopp på varje kaka.
Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter till gyllengul färg.
Smulpaj!
Så här på slutet av sommaren finns det inte så mycket blåbär kvar men vi lyckades plocka ihop så det räckte till några minipajer. Vi blandade blåbären med svarta vinbär och det blev inte så gott, så vi rekomenderar det inte... men baka gärna smulpaj med något annat bär, det blir säkert jättegott!
1 stor eller 3-4 små
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 dl havregryn
- 0,5 dl pärlsocker
- 150-200 g smält smör
- bär
- 1-2 msk potatismjöl
- 1-2 msk strösocker
Sätt ugnen på 200°.
Smöra pajformen. Lägg i bären och strö över potatismjöl och socker. Blanda lite med dina händer.
Blanda alla torra ingredienser. Rör i det smälta smöret, lite i taget, tills degen är fuktig och klumpig.
Strö över smuldegen över bären och grädda i 20-25 min, tills pajen börja bubbla och har fin färg.
Ät med vaniljglass, grädde eller vaniljsås.
Små chokladmuffins
Dom här minimuffinsarna blev riktigt goda och saftiga, på grund av att det är väldigt mycket hackad choklad i smeten. Jag gorde muffinsarna i småmuffinsformar men dom kan nog lika gärna göras i stora.
Ca 25 små
75 g osaltat smör
75 g hackad mjölkchoklad
1 dl farinsocker
2 ägg, lätt uppvispade
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
125 g hackad mjölkchoklad
Frosting:
300 g florsocker, siktat
100 g osaltat smör, rumstempererat
40 g kakao
3 msk mjölk
Värm ugnen till 150 ° och placera 12 små pappersformar i en muffinsplåt eller på vanlig bakplåt.
Smält smör och choklad i en värmetålig skål och över vattenbad utan att skålen får vidröra vattnet. Lyft sedan bort kastrullen från värmen, blanda ner socker och ägg och sikta ner mjöl och bakpulver. Hacka resten av chokladen och blanda i.
Fördela smeten i formarna och grädda kakorna i 15-20 minuter. Kontrollera med en provsticka att de är färdiga. Låt dem vara kvar på plåten i 10 minuter och låt dem sedan kallna helt på ett galler.
Detta frosting recept är i gram så om man har en våg rekommenderar vi att använda den. Vispa (med elvisp) florsocker, smör och kakao tills kakaon och florsockret har blivit klumpigt och lite fuktigt. Forsätt vispa och häll i mjölken, en msk i taget. Höj hastigheten på vispen och vispa i cirka 3 min, tills frostingen har blivit ljusare och fluffigare. Spritsa eller bre på. Njut!