Varma chokladbakelser

Enkel och uppskattad dessert som fulländar jul- eller nyårsmenyn. Bakelserna ska vara krämigt rinniga inuti och serveras omedelbart med glass eller grädde, vi hade glass!


  • Smör och kakao till formarna
  • 4 små portions- formar
  • 100 g mörk choklad
  • 25 g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl råsocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa flingsalt

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra fyra små portionsformar och pudra med kakao. Skär chokladen i små bitar. Smält smöret tillsammans med chokladen på medelvärme i en kastrull. Ställ åt sidan.

2. Vispa ägg och råsocker fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ner chokladblandningen i äggvispet och blanda väl. Vänd i mjölblandningen och fördela smeten i formarna.

3. Grädda 5–7 minuter.


Amerikanska pancakes!

På helgen är det väldigt trevligt att lyxa till frukosten lite, t.ex med amerikanska pancakes... väldigt goda och lyxiga!
4 pers
  • 25 g smält smör
  • 1 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl mjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
Smält smöret. Låt svalna lite och vispa i ägg och mjölk.
Blanda mjöl och bakpulver i en anna skål och vispa i i smörblandningen.
Blanda i vaniljsocker, salt och socker.
Grädda amerikanska pankakor av det.
Ät med grädde, banan och sirap eller vad du vill…

Pumpor- chokladmuffins

Jag tänkte att så här på julen så kanske vi vill ha lite Halloween bak... nej men jag han inte lägga upp det innan julen kom så nu får det bli så här... man kan ju alltid göra tomtar istället för pumpor. Detta är iallafall riktigt goda men stora chokladmuffins! Philiadelphia fyllningen gör så att dom inte blir torra men det var ganska svårt att få av pappret, man får ha tålamod och vara försiktig.
  • 2 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 100g smör
  • 2 dl mjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 50 g philadelphiaost
  • 2 dl florsocker
Sätt ugnen på 200°C.
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret.
Blanda kakao, mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan skål.
Blanda i det torra och smöret med äggblandningen.
I en anna skål, blanda ihop florsocker och philadelphiaost.
Fyll muffinsformar till cirka hälften med chokladsmeten. Lägg på en click philadelphiablanding och täck med lite smet.
Grädda i 10-15 min.

Frosting:
  • 250 g florsocker
  • 80 g osaltat smör
  • 1/4 dl mjölk
  • lite vaniljsocker
Blanda ihop florsocker och smör med en elvisp. Blanda i mjölken, lite i taget och sen vaniljsockret. Vispa i cirka 5 min, så frostningen blir riktigt fluffig. Färga med valfri karamellfärg.
Pumporna:
Ta av pappret från muffinsarna. Lägg en muffins ovanpå varandra så att den ena står som vanligt men den andra ligger ovanpå med botten uppåt.
Gör orange frosting och täck över dubbelmuffinsarna. Gör sedan lite grön och röd frosting som du dekorerar ansikte och själk med.

Cakepops!

Cakepops: kaka på klubba! Helt genialiskt! Jag och min kompis gjorde cakepops, det var ganska pilligt men dom blev väldigt fina. Man kan göra dem i alla möjliga former, vi gjorde Halloween cakepops så de var i pumpor, häxhattar, spöken men vi gjorde ochså vanliga runda (som på bilden).

  • 1 köpt choklad sockerkaka (eller baka en själv)
  • 200 g philadelphia ost
  • florsocker (vi hade inte detta men jag rekomenderar nog det för de var inte så söta...)
  • smält mörk- eller mjökchoklad
  • mörk- och vitchoklad att doppa cakepopsarna i
  • strössel och karamellfärg att färga chokladen
  • pinne (vi tog halva grillpinnar)
Mixa kakan till smulor i en matberedare. Blanda i philadelphiaost, florsocker och smältchoklad tills det är som en tjock smet (väääldigt tjock). Forma smeten till valfri form och stoppa i en pinne i varje med ilte smält choklad runt (så det fastnar). Stoppa in i frysen eller kylen (vi stoppa dem i frysen, men recepten sa kylen) och låt dom bli kalla/stela så det är lättare att doppa dem. Smält choklad och färja den vita chokladen om du vill. Doppa cakepopsarna och dekorera men strössel om du vill. Stoppa in pinnen i en bit frigolit eller som vi gjorde, i glas. Förvara dem i kylen så inte chokladen smälter. Njut!

Saffranskladd muffins

På första advent så bestämde jag mig för att baka något juligt... men jag orkade inte baka lussebullar, så det fick bli saffransmuffins istället. Jag gjorde dem i mini muffinsformar och dekorerade med lite smältchoklad. De blev väldigt goda men smakade inte så mycket saffran...
  • 4 1/2 dl strösocker
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • Ca 4 msk vaniljsocker
  • 1/4 tsk salt
  • 35 g smält smör
  • 1 bit bitsocker
  • 1 påse saffran á 0,5 g
  • 50 g smält vitchoklad
Sätt ugnen på 200°C.
Stöt sockerbiten med saffranen i en mortel.
Blanda ihop alla igredienser, sa smöret sist.
Grädda i cirka 30 min till de är lite kladdiga i mitten.

Mannen, myten, legenden

Frukost. När man har tröttnat på yoghurt och flingor, tröttnat på ostmackor och tröttnat på flingorna en gång till är det dags att lämna mataffärens trygga cornflakeshylla och ge sig ut på nya jaktmarker. Utan att trötta ut sig allt för mycket bör man då kunna ta sig till en hylla full med burkar av olika storlek och slag och genast förstå att en av geggorna de innehåller sticker ut lite extra.

Mannen, myten, legenden - jordnötssmöret!

Detta mina vänner är den viktigaste ingrediensen i vad jag skulle vilja kalla världens godaste frukostmacka. För kombinerat med grovt bröd och banan är detta amerikanska påfund inte annat än oemotståndligt, fantastiskt, gudomligt... Underbart!
Fantastisk i sin enkelhet och pålägget blir precis lika gott på en knäckemacka om man så vill. Det finns inga ursäkter att inte prova (om man inte heter Ella och är allergisk mot jordnötter...) så pallra er iväg till mataffärens trevligaste hylla på dirren!
Och, ja. Jag har total dille på jordnötssmör, vilket påminner mig om att jag ska påminna Ella att hon ska köpa jornötssmörsgodis till mig när hon flyger iväg till New York (den lyckans osten....). Påmind Ella!

French toast


  • På helgerna brukar vi lyxa till frukosten lite men du var vi lite trötta på det gammla vanliga (scones, amerikan pancakes, ägg och bacon) så jag bestämmde mig för att göra french toast! Det blev riktigt gott och jag ska definitivt göra det igen någon helg!
  • 6 tjocka bitar bröd
  • 2 ägg
  • 2/3 cup mjölk
  • 1/4 tsk malen kanel (plus lite extra)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • lite salt
  1. Vispa allt i en bunke.
  2. Värm en steckpanna till medelvärme.
  3. Lägg i varje bröd i äggblandingen och låte det suga in lite. Ta lite kanel och socker och strösla över på båda sidorna (om du vill).
  4. Lägg brödet på stekpannan och stek på båda sidorna till gyllenebrunt.
  5. Ät varmt med smör och sirap.


Hallon muffins med crumble


Detta är samma recept som blåbärsmuffinsarna... fast med hallon! Det blev riktigt gott och väldigt uppskattat!
Till 8 stora muffins

1½ cups vetemjöl
3/4 cup strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1/3 cup naturell olja (som raps- majs eller solrosolja)
1 ägg
1/3 cup mjölk
1 cup hallon

Gör såhär:
  • Sätt ugen på 200 grader.
  • Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en bunke.
  • Häll oljan i ditt cup - mått; knäck sedan ner ägget i oljan och häll i mjölk tills måttet är fullt. Blanda ned i bunken med mjölet och rör ihop allt till en fin smet.
  • Vänd försiktigt ner hallonen i smeten.
  • Potionera ut smeten i 8 muffinformar. De ska fyllas till ungefär 3/4.
  • Strö över smultoppingen som du gör enligt receptet nedan!

Crumbel - smultopping
1/2 cup strösocker
1/3 cup vetemjöl
1/2 cup havregryn
1/4 cup tärnat smör
1½ tsk malen kanel

Gör såhär:
  • Häll alla ingridienser i en bunke och blanda med en gaffel tills det har blivit en smulig smet.
  • Stör smulet över muffinsen och sätt in dem i ugnen.
  • Grädda i 20 - 25 minuter och prova med en sticka. När muffinsen är gyllenbruna och stickan knappt är kladdig är de klara.

Äpple muffins med crumble

Jag fick i hemläxa på hemkunskapen att baka något med äpplen och har länge tänkt på det här med äppelmuffins med crumble. Det blev riktigt gott, speciellt med vaniljsås!
Till 8 stora muffins
1½ cups vetemjöl
3/4 cup strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1/3 cup naturell olja (som raps- majs eller solrosolja)
1 ägg
1/3 cup mjölk
1 cup (ca 2 stora) äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker

Gör såhär:
  • Sätt ugen på 200 grader.
  • Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en bunke.
  • Häll oljan i ditt cup - mått; knäck sedan ner ägget i oljan och häll i mjölk tills måttet är fullt. Blanda ned i bunken med mjölet och rör ihop allt till en fin smet.
  • Skala, hacka och blanda äpplena med kanelsockret. Blanda i i smeten.
  • Potionera ut smeten i 8 muffinformar. De ska fyllas till ungefär 3/4.
  • Strö över smultoppingen som du gör enligt receptet nedan!

Crumbel - smultopping
1/2 cup strösocker
1/3 cup vetemjöl
1/2 cup havregryn
1/4 cup tärnat smör
1½ tsk malen kanel

Gör såhär:
  • Häll alla ingridienser i en bunke och blanda med en gaffel tills det har blivit en smulig smet.
  • Stör smulet över muffinsen och sätt in dem i ugnen.
  • Grädda i 20 - 25 minuter och prova med en sticka. När muffinsen är gyllenbruna och stickan knappt är kladdig är de klara.

Kladdkaka- med chokladbitar och chokladsås

Idag fick jag i uppdrag att göra en kladdkaka- men tyckte det var så tråkigt så jag slägde i lite chokladbitar och ringlade över lite chokladsås, resultatet blev mycket gott och mycket fint!
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl mjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 25 g hackad mörk choklad
  • chokladsås
  • kokos (till att bröa)
Sätt ugnen på 175°.
Smöra och broa en form (helst med borttagbara kanter) med kokos.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda, i en annan skål, mjöl, salt, vaniljsocker och kakao.
Blanda i smöret och mjölblandningen i ägg-och sockerblandningen. Blanda i hackade chokladen.
Lägg smeten i en form (du behöver inte smeta ut den över hela formen, det kommer det göra automatiskt i ugnen) och ringla över lite choklad sås.
Grädda i 15-20 min.
Ät med glass eller grädde efter den har svalnat.

Hallon pajer med crumble

När jag bakade hallon muffins med crumble så dubblade jag receptet för att vi skulle vara många människor. Då hade jag lite smet över och bestämmde mig för att prova med att gör adet i en liten pajform. Det blev som en jättemuffins! Ganska gott men jag föredrar nog vanliga muffins... Glöm inte att grädda dom lite längre än muffinsarna för att dom är större.
  • 1½ cups vetemjöl
  • 3/4 cup strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/3 cup naturell olja (som raps- majs eller solrosolja)
  • 1 ägg
  • 1/3 cup mjölk
  • 1 cup hallon

Gör såhär:
  • Sätt ugen på 200 grader.
  • Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en bunke.
  • Häll oljan i ditt cup - mått; knäck sedan ner ägget i oljan och häll i mjölk tills måttet är fullt. Blanda ned i bunken med mjölet och rör ihop allt till en fin smet.
  • Vänd försiktigt ner hallonen i smeten.
  • Potionera ut smeten i små pajformar, som du har bröat. Fyll till ugefär hälften. Om det blir över kan du göra muffins av det.
  • Strö över smultoppingen som du gör enligt receptet nedan!

Crumbel - smultopping
1/2 cup strösocker
1/3 cup vetemjöl
1/2 cup havregryn
1/4 cup tärnat smör
1½ tsk malen kanel

Gör såhär:
  • Häll alla ingridienser i en bunke och blanda med en gaffel tills det har blivit en smulig smet.
  • Stör smulet över pajerna/muffinsarna och sätt in dem i ugnen.
  • Grädda i 20 - 25 minuter och prova med en sticka. När de är gyllenbruna och stickan knappt är kladdig är de klara.

Snickerdoodles

Idag bestämmde jag mig för att baka snickerdoodles, för det är ju det våran blogg heter! Jag provade ett nytt recept som jag inte tyckte var så bra... kakorna blev som torr sockerkaka i miniformat med kanelsocker runt. Fast dom var ganska goda ändå! Någon annan dag ska jag försöka hitta mitt gammla recept, där kakorna blev sega och riktigt goda. Man kan också rulla dom i socker och kakao för alla er choklad älskare!
  • 100 g margarin
  • 150 g socker
  • 2 stora ägg (eller drygt 2½ medelstora)
  • 300 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ dl socker och 2 msk kanel att rulla kakorna i. Du kan eventuellt behöva lite extra.

 

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa socker och margarin tills det blir vitt och fluffigt. Vispa i äggen, ett i taget.

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.

Rulla till bollar som du täcker med kanelsockret. Lägg på plåtar och lämna lite mellanrum mellan kakorna.

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

 


Nyttiga havrekakor!

Att ha en bakblogg innbär ganska mycket bakande och också ganska mycket ätande... så jag bestämnde mig att baka något lite nyttigare, så kan man njuta samtidigt som man har gott samvete! Jag hade också en plopp som behövde användes så jag la på en sån på varje kaka.

 

Sätt ugnen på 200°C.

Skär upp smöret och lägg i en bunke. Häll på strösocker och farinsocker och blanda till en jömn smet med elvisp.

Tillsätt hjorthornssalt och rör ihop med elvispen.

Tillsätt havregrynarna och vetemjölen. Rör ihop till en lite smulig smet, använd elvisp.

Tryck ihop smeten till klumpar och lägg på plåtar. Ta en gaffel och tryck till varje klump så det blir en jämntjock kaka. Lägg eventuellt en halv plopp på varje kaka.

Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter till gyllengul färg.


Smulpaj!

Så här på slutet av sommaren finns det inte så mycket blåbär kvar men vi lyckades plocka ihop så det räckte till några minipajer. Vi blandade blåbären med svarta vinbär och det blev inte så gott, så vi rekomenderar det inte... men baka gärna smulpaj med något annat bär, det blir säkert jättegott!

1 stor eller 3-4 små

 

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl havregryn
  • 0,5 dl pärlsocker
  • 150-200 g smält smör
  • bär
  • 1-2 msk potatismjöl
  • 1-2 msk strösocker

 

 

Sätt ugnen på 200°.

Smöra pajformen. Lägg i bären och strö över potatismjöl och socker. Blanda lite med dina händer.

Blanda alla torra ingredienser. Rör i det smälta smöret, lite i taget, tills degen är fuktig och klumpig.

Strö över smuldegen över bären och grädda i 20-25 min, tills pajen börja bubbla och har fin färg.

Ät med vaniljglass, grädde eller vaniljsås.

 


Små chokladmuffins

Dom här minimuffinsarna blev riktigt goda och saftiga, på grund av att det är väldigt mycket hackad choklad i smeten. Jag gorde muffinsarna i småmuffinsformar men dom kan nog lika gärna göras i stora.

Ca 25 små

 

75 g osaltat smör

75 g hackad mjölkchoklad

1 dl farinsocker

2 ägg, lätt uppvispade

1 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

125 g hackad mjölkchoklad

 

Frosting:

300 g florsocker, siktat

100 g osaltat smör, rumstempererat

40 g kakao

3 msk mjölk

 

Värm ugnen till 150 ° och placera 12 små pappersformar i en muffinsplåt eller på vanlig bakplåt.

 

Smält smör och choklad i en värmetålig skål och över vattenbad utan att skålen får vidröra vattnet. Lyft sedan bort kastrullen från värmen, blanda ner socker och ägg och sikta ner mjöl och bakpulver. Hacka resten av chokladen och blanda i.

 

Fördela smeten i formarna och grädda kakorna i 15-20 minuter. Kontrollera med en provsticka att de är färdiga. Låt dem vara kvar på plåten i 10 minuter och låt dem sedan kallna helt på ett galler.

 

Detta frosting recept är i gram så om man har en våg rekommenderar vi att använda den. Vispa (med elvisp) florsocker, smör och kakao tills kakaon och florsockret har blivit klumpigt och lite fuktigt. Forsätt vispa och häll i mjölken, en msk i taget. Höj hastigheten på vispen och vispa i cirka 3 min, tills frostingen har blivit ljusare och fluffigare. Spritsa eller bre på. Njut!

 

 


RSS 2.0