Vad blir det om man korsar en muffin och en blåbärspaj?

Svaret är en (eller förhoppningsvis flera) blåbärsmuffin med crumble"you get the best of both worlds" som Hannah Montana skulle ha sagt. Detta är självklart (som allt annat gott) en Amerikansk uppfinning och jag säger bara "hatten av", för de är rysligt goda. Tyvärr innebär deras Amerikanska ursprung också att receptet är skrivet i cups men har man ett cup - mått så är det ju inget problem. Annars kan man ändra receptet till gram på den ursprungliga hemsidan eller chansa på att en cup är si sådär 2,5 dl.


Fina fyrkantiga muffinformar fick det bli till dessa skönheter. Bilden är tagen av min (Amandas) pappa som härmed gör sitt första (eller andra förresten) gästframträdande här på bloggen.

Här kommer i alla fall själva receptet!

Till 8 stora muffins
1½ cups vetemjöl
3/4 cup strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1/3 cup naturell olja (som raps- majs eller solrosolja)
1 ägg
1/3 cup mjölk
1 cup färska blåbär

Gör såhär:
  • Sätt ugen på 200 grader.
  • Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en bunke.
  • Häll oljan i ditt cup - mått; knäck sedan ner ägget i oljan och häll i mjölk tills måttet är fullt. Blanda ned i bunken med mjölet och rör ihop allt till en fin smet.
  • Vänd försiktigt ner blåbären i smeten. Spricker dem blir smeten blågrå.
  • Potionera ut smeten i 8 muffinformar. De ska fyllas till ungefär 3/4.
  • Strö över smultoppingen som du gör enligt receptet nedan!

Crumbel - smultopping
1/2 cup strösocker
1/3 cup vetemjöl
1/2 cup havregryn
1/4 cup tärnat smör
1½ tsk malen kanel

Gör såhär:
  • Häll alla ingridienser i en bunke och blanda med en gaffel tills det har blivit en smulig smet.
  • Stör smulet över muffinsen och sätt in dem i ugnen.
  • Grädda i 20 - 25 minuter och prova med en sticka. När muffinsen är gyllenbruna och stickan knappt är kladdig är de klara.
Godast är det om man äter muffinsen ungsvarma nästan direkt efter gräddningen. Då är det alldeles perfekt med ett kallt glas mjölk till enligt svensk kanelbulleanda. Ska man kanske bjuda på muffinsen lite senare är det säkert gott att servera dem med lite vaniljvisp eller annat gott kladd. Vaniljglass skulle säkert också vara en hitt till.

/Ella och Amanda

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0