Försvinnande god äppelpaj
Efter glassen jag åt här om dagen har jag inte kunnat få det där med äppelpaj ur huvudet. Därför bestämde jag mig idag för att ära de första äpplena med just en sådan som jag sedan tvingade min lillebror att äta tillsammans med mig. Det blev en smulpajsvariant ur Leilas kokbok (för omväxlings skull...) som jag bakade i små portionsformar - mest för att det är så coolt att få en alldeles egen liten paj - och det blev självklart väldigt gott.

Rent av försvinnande gott (och det trots att mina smaklökar är långt ifrån i högform för närvarande!)
Toppad med smältande vaniljglass och hemokt kolasås såg de ungsvarma minipajerna så mumsiga ut att de råkade ätas upp innan kameran hade hunnit klicka en endaste gång. För att kameran skulle slippa känna sig överflödig och för att ett inlägg är ytterst tomt utan en bild fick det bli lite snygga pics på disken som blev över och därmed en fin diskbild här i bloggen.
Till saken. Till 1 stor- eller fyra små smulpajer:
Smuldeg:
250 g kallt smör
1½ dl råsocker
1½ dl kokosflingor
2½ dl vetemjöl
1½ dl havregryn
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär smöret i små tärningar.
- Nyp ihop det med råsockret, kokosen och vetemjölet tills det blir till en smulig deg.
- Blanda försiktigt i havregrynet. Det är godast om det inte går sönder.
Äppelfyllning:
8 mogna äpplen
2 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
2 tsk malen ingefära
Gör såhär:
- Skär äpplena i klyftor eller tärningar och stek i smöret, sockret och kryddorna. Låt svalna.
- Lägg de stekta äppelbitarna i botten av en smord ungsfast form (eller flera små), strö över smuldegen och hyvla över lite smör.
- Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen. Det tar ungefär 25 minuter.
Jag menar - vem kan möjligen misslyckas med någonting as easy as a pie?
/Amanda
Kommentarer
Trackback