Smulpaj!
Så här på slutet av sommaren finns det inte så mycket blåbär kvar men vi lyckades plocka ihop så det räckte till några minipajer. Vi blandade blåbären med svarta vinbär och det blev inte så gott, så vi rekomenderar det inte... men baka gärna smulpaj med något annat bär, det blir säkert jättegott!
1 stor eller 3-4 små
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 dl havregryn
- 0,5 dl pärlsocker
- 150-200 g smält smör
- bär
- 1-2 msk potatismjöl
- 1-2 msk strösocker
Sätt ugnen på 200°.
Smöra pajformen. Lägg i bären och strö över potatismjöl och socker. Blanda lite med dina händer.
Blanda alla torra ingredienser. Rör i det smälta smöret, lite i taget, tills degen är fuktig och klumpig.
Strö över smuldegen över bären och grädda i 20-25 min, tills pajen börja bubbla och har fin färg.
Ät med vaniljglass, grädde eller vaniljsås.
Små chokladmuffins
Dom här minimuffinsarna blev riktigt goda och saftiga, på grund av att det är väldigt mycket hackad choklad i smeten. Jag gorde muffinsarna i småmuffinsformar men dom kan nog lika gärna göras i stora.
Ca 25 små
75 g osaltat smör
75 g hackad mjölkchoklad
1 dl farinsocker
2 ägg, lätt uppvispade
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
125 g hackad mjölkchoklad
Frosting:
300 g florsocker, siktat
100 g osaltat smör, rumstempererat
40 g kakao
3 msk mjölk
Värm ugnen till 150 ° och placera 12 små pappersformar i en muffinsplåt eller på vanlig bakplåt.
Smält smör och choklad i en värmetålig skål och över vattenbad utan att skålen får vidröra vattnet. Lyft sedan bort kastrullen från värmen, blanda ner socker och ägg och sikta ner mjöl och bakpulver. Hacka resten av chokladen och blanda i.
Fördela smeten i formarna och grädda kakorna i 15-20 minuter. Kontrollera med en provsticka att de är färdiga. Låt dem vara kvar på plåten i 10 minuter och låt dem sedan kallna helt på ett galler.
Detta frosting recept är i gram så om man har en våg rekommenderar vi att använda den. Vispa (med elvisp) florsocker, smör och kakao tills kakaon och florsockret har blivit klumpigt och lite fuktigt. Forsätt vispa och häll i mjölken, en msk i taget. Höj hastigheten på vispen och vispa i cirka 3 min, tills frostingen har blivit ljusare och fluffigare. Spritsa eller bre på. Njut!
Pancake day!
Det finns en uppsjö av olika recept på dessa gudomliga skapelser och man kan variera tillbehören nästan precis som man vill. Enligt Ella kan man till och med käka dem i kombination med Bacon och Lönsirap utan att det blir det minsta osmakligt. Mina favoriter steker jag efter ett recept jag har hittat på Martha Stewarts hemsida och receptet på dem kommer här:

Cinnamon and Oat pancakes
1/4 cup farinsocker
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1/2 tsk malen kanel
2 cups havregryn
2 cups mjölk
2 stora ägg
1/4 cup naturell olja (raps- majs- solrosolja)
Gör såhär:
-
I en matberedare eller mixer: blanda mjöl, socker, bakpulver, salt, kanel och hälften av havregrynet. Mixa några gånger. (stavmixer funkar också superbra!)
-
I en stor skål: vispa ihop mjölk ägg och olja.
- Häll de torra ingridienserna i skålen, lägg till resten av havregrynen och vispa tills en smet.
-
Hetta upp en stor, lätt oljad stekpanna. Använd 2 - 3 msk smet pär pannkaka (du kan steka flera samtidigt) och stek tills den har börjat bubbla smått i kanterna - då kan du vända. Pannkakorna ska bli fint gyllenbruna på båda sidor.
/Amanda
Vad blir det om man korsar en muffin och en blåbärspaj?

Fina fyrkantiga muffinformar fick det bli till dessa skönheter. Bilden är tagen av min (Amandas) pappa som härmed gör sitt första (eller andra förresten) gästframträdande här på bloggen.
Här kommer i alla fall själva receptet!
Till 8 stora muffins
1½ cups vetemjöl
3/4 cup strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1/3 cup naturell olja (som raps- majs eller solrosolja)
1 ägg
1/3 cup mjölk
1 cup färska blåbär
Gör såhär:
- Sätt ugen på 200 grader.
- Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en bunke.
- Häll oljan i ditt cup - mått; knäck sedan ner ägget i oljan och häll i mjölk tills måttet är fullt. Blanda ned i bunken med mjölet och rör ihop allt till en fin smet.
- Vänd försiktigt ner blåbären i smeten. Spricker dem blir smeten blågrå.
- Potionera ut smeten i 8 muffinformar. De ska fyllas till ungefär 3/4.
- Strö över smultoppingen som du gör enligt receptet nedan!
Crumbel - smultopping
1/2 cup strösocker
1/3 cup vetemjöl
1/2 cup havregryn
1/4 cup tärnat smör
1½ tsk malen kanel
Gör såhär:
- Häll alla ingridienser i en bunke och blanda med en gaffel tills det har blivit en smulig smet.
- Stör smulet över muffinsen och sätt in dem i ugnen.
- Grädda i 20 - 25 minuter och prova med en sticka. När muffinsen är gyllenbruna och stickan knappt är kladdig är de klara.
/Ella och Amanda
Försvinnande god äppelpaj

Toppad med smältande vaniljglass och hemokt kolasås såg de ungsvarma minipajerna så mumsiga ut att de råkade ätas upp innan kameran hade hunnit klicka en endaste gång. För att kameran skulle slippa känna sig överflödig och för att ett inlägg är ytterst tomt utan en bild fick det bli lite snygga pics på disken som blev över och därmed en fin diskbild här i bloggen.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär smöret i små tärningar.
- Nyp ihop det med råsockret, kokosen och vetemjölet tills det blir till en smulig deg.
- Blanda försiktigt i havregrynet. Det är godast om det inte går sönder.
- Skär äpplena i klyftor eller tärningar och stek i smöret, sockret och kryddorna. Låt svalna.
- Lägg de stekta äppelbitarna i botten av en smord ungsfast form (eller flera små), strö över smuldegen och hyvla över lite smör.
- Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen. Det tar ungefär 25 minuter.
Jag menar - vem kan möjligen misslyckas med någonting as easy as a pie?
/Amanda
Chocolate Chip Cookies
Goda och sega chocolate chip cookies, fast inte dom godaste jag har gjort... Går bra att frysa in men godast är dom färska eller "hot out of the oven" som man säger på engelska.
Ingredienser
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 tsk bikarbonat
- 200 g smör
- 4 1/2 dl ljust muscovadosocker
- 3/4 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 ägg
- 6 1/2 dl havregryn
- 2 dl chocolate chips (eller hackad choklad)
Så här gör man
Blanda smör, socker, muscovadosocker och vaniljsocker.
Vispa upp äggen lätt och blanda i.
Blanda mjöl, salt och bikarbonat för sig och rör i smeten.
Blanda i havregryn och tillsist chocolate chips.
Rulla smeten till rejäla bollar och platta ut på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 8-10 minuter i 220 grader.
Geléhallontoppar
Riktigt fina småkakor och inte alls särskilt goda... Det blev väldigt många och vi vet inte riktigt vad vi ska göra med dom som blev över, kanske ge dom till hunden...?
40 st
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 krm salt
200 g kallt smör
rivet skal av en citron
ca 40 geléhallon (ha lite extra för säkerhets skull, man kan alltid äta dem om det blir för mycket)
Sätt ugnen på 200°. Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar.
Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.
Dela smöret i småkuber och lägg det i mjölblandningen.
Riv citronskalet och tillsätt det.
Nyp ihop allting med fingrarna till en gryning massa och knåda sedan till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite vatten om degen inte vill hålla ihop.
Rulla degen till små bollar och platta till dem en aning.
Grädda dem i ca 12 minuter tills de har fått lite färg.
Så fort de kommer ut ur ugnen, sätt ett geléhallon på varje kaka. Du måste inte trycka särskilt hårt, de smälter fast ändå.
I scream, you scream, Ice cream!

Det är ju Äppelpaj-glass! Allt som har med paj att göra passar in i en bakblogg. Punkt. Slut.
Jag återkommer senare när jag faktiskt har smakat på glassen också...
Update: Glassen var god med stora bokstäver, fet stil och många O:n. Alltså GOOOOOOOOOOD.
/Amanda
Muffins värdiga en prinsessa
Inte mycket.
Hur som helst så är muffinsarna bakade enligt ett grundrecept (som finns här) jag har hittat i Leilas bok "a piece of cake" vilket gick superbra. Jag struntade bara i citronskalet eftersom jag inte trodde att det skulle göra sig så bra i en prinsesstårta/muffin och följde annars receptet till punkt och pricka. Jag är ganska säker på att det går lika bra att använda sig av ett recept på tårtbotten och bara fördela smeten i små muffinformar istället om man känner för det.
På tal om formar så sparade jag pappersformarna och smörade och bröade istället en muffinplåt att grädda muffinsen i. Det är ju meningen att de ska bli små tårtbottnar och då blir det bara krångligt att pyssla med massa papper och grejer.

Prinsessmuffinsen - Tre nästan kungliga exemplar.
Receptet, ut över själva muffinsen, är lite flytande. Dels gjorde jag bara en halv sats muffins och dels så kollade inte exakt hur mycket av allt jag använde... Men jag tror att det slutade ungefär såhär:
Ingridienser som räcker till att tårtifiera en halv sats muffins:
2 portioner vaniljkräm (jag använde mig av Marsán snabb vaniljsås och hällde i lite mer pulver för att få en tjockare kräm. Jag bytte också ut hälften av mjölken till grädde vilket blev väldigt gott.)
½ paket frysta hallon
Lite socker
3 dl grädde
Rosa och/eller grön marsipan (jag köpte två paket färdigkavlade marsipanlock som jag använde både till att täcka muffinsen med och till att göra rosor. Det räckte och blev över)
Lite smaklös olja - t.ex. raps- eller solrosolja.
Gör såhär:
- Tillred vaniljkrämen
- Vispa grädden fast och fluffig och rårör hallonen med socker tills det blivit som en sylt. Smaka av tills du tycker att det är gott.
- Dela de avsvalnade muffinsen i tre skivor - precis som man gör med en vanlig tårtbotten.
- Bre den understa skivan med ett tunt lager vaniljkräm. Försök att få krämen att bilda en mur runt kanten och häll lägg sedan en klick av hallonsylten i mitten - på så sätt rinner hallonen inte ut.
- Lägg på mittenskivan och bre den med ett tjockt lager av vaniljkrämen. Lägg sedan på locket/den översta skivan.
- Spackla hela tårtan med ett lager grädde. Är dina muffins platta kan du försöka bygga en fin rund topp med grädden.
- Stansa ut en lagom stor cirkel ur marsipanen (det är viktigt att marsipanen inte bara täcker muffinsens topp, utan även sidorna) och pensla ena sidan med lite olja. Jag använde en kopp som "pepparkaksform" men har man inte en kopp i passande storlek så går det lika bra att skära ut en fin cirkel.
- Lägg den oljiga sidan av marsipanen mot grädden och klappa försiktigt ner den tills den täcker muffinsen.
- Lägg din muffin i en fin pappersform och dekorera med t.ex. tjusiga marsipanrosor och florsocker.
/Amanda
Banana Split - muffins

Vi råkade äta upp alla muffins innan jag hann ta några bilder på den färdigfrostade varianten.... Så här är en ofrostad Banana Split - muffin!
Ingredienser:
100 g smör
2 dl vaniljyoghurt
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
200g mörk choklad
3 bananer
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader för att grädda små muffins eller 175 grader om du gör stora.
- Smält smöret i en kastrul och blanda sedan ner vaniljyoghurten.
- Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt i en bunke.
- Rör ner smörblandningen i bunken.
- Blanda de torra ingridienserna - vetemjölet, bakpulvret och saltet i en egen bunke och vänd sedan försiktigt ner allt i smeten.
- Grovhacka chokladen och vänd ner den också. Om du vill kan du spara några bitar att sticka ner i toppen av muffinsen som dekoration.
- Placera ut muffinsformar på en muffinplåt.
- Skiva bananen och varva den med smeten tills formarna är fyllda till 2/3. Dekorera snyggt med resten av chokladen och eventuellt överbliven banan.
- Grädda dina stora muffins i mitten av ugnen i ca 20 minuter, eller dina små i ca 12- 15 minuter.
Chokladfrosting
Ingridienser:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao (mängden kakao kan varieras beroenda på hur stark/chokladig din frosting ska vara)
100 g philadelphiaost
Gör såhär:
- Häll alla ingridienser i en skål och rör eller elvispa tills de har förvandlats till en slät kräm.
- Bred eller spritsa ut krämen på de avsvalnade muffinsen och dekorera sedan med t.ex. strössel eller annat fint.
Egentligen hade muffinsen säkert klarat sig lika bra utan frosting eftersom de redan är alldeles fullproppade med godsaker. Ja... I alla fall om det inte hade varit så att frosting är så himla gott att jag egentligen hade kunnat nöja mig med att äta endast det om det inte hade känts lite för likt scenen när Fredde i Solsidan gömmer sig inne på toaletten och äter sprutgrädde. Därför fick muffinsen frosting (eller frostingen muffins om man vill se det så) och blev väldigt goda även på det viset. Hur som helst är det ändå ganska bra eftersom de som inte har fallit för Cupcakes-trenden bara kan strunta i geggan och äta muffinsarna precis som de är! Lycka till!
/Amanda
Gräddtårta med vaniljsås!

- Sätt ugnen på 175°.
- Klipp ut en cirkel av bakplåtspapper (cirka 24 cm i diameter). Smöra och bröa kanten av den.
- Vispa äggen och sockret ljust och pösigt, låt det ta en stund.
- Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget, under fortsatt vispning.
- Grädda i cirka 40 minuter.
- Låt svalna helt innan du börjar skära i den.
- Koka smör och mjölk häftigt i 2 min. Blanda sedan i vaniljsocker och låt stå någon minut. Den ska inte vara särskilt tjock.
- När tårtbotten har svalnat, skär den i 2 lager och pricka med en gaffel. Häll vaniljsås på båda bottnarna och låt dom stå tills det har sugits in.
- Sätt ihop bottnarna, vispa grädde och dekorera med grädde och bär.
Världens bästa kladdkaka!

Vårt absoluta favoritrecept när det gäller kladdkaka. Superlätt och supergott! Serveras gärna med vaniljglass eller grädde.
Kladdkaka
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
lite kokos till att bröa
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser.
Smält smöret.
Blanda allt i socker och ägg blandningen.
Broa en form och häll i smeten.
Grädda i 15-20 minuter, tills det är gräddat i kanterna men ganska kladdigt i mitten.
Välkomna till vår nya blogg!
Med ett "Bakboks-projekt" i tankarna skapar vi (Ella och Amanda) nu en så kallad bakblogg för att kunna hålla ordning på alla våra smaskiga recept. Fina bilder kommer också att vara med och vi önskar oss själva lycka till!
Lycka till!
/Amanda och Ella