Smulpaj!

Så här på slutet av sommaren finns det inte så mycket blåbär kvar men vi lyckades plocka ihop så det räckte till några minipajer. Vi blandade blåbären med svarta vinbär och det blev inte så gott, så vi rekomenderar det inte... men baka gärna smulpaj med något annat bär, det blir säkert jättegott!

1 stor eller 3-4 små

 

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl havregryn
  • 0,5 dl pärlsocker
  • 150-200 g smält smör
  • bär
  • 1-2 msk potatismjöl
  • 1-2 msk strösocker

 

 

Sätt ugnen på 200°.

Smöra pajformen. Lägg i bären och strö över potatismjöl och socker. Blanda lite med dina händer.

Blanda alla torra ingredienser. Rör i det smälta smöret, lite i taget, tills degen är fuktig och klumpig.

Strö över smuldegen över bären och grädda i 20-25 min, tills pajen börja bubbla och har fin färg.

Ät med vaniljglass, grädde eller vaniljsås.

 


Små chokladmuffins

Dom här minimuffinsarna blev riktigt goda och saftiga, på grund av att det är väldigt mycket hackad choklad i smeten. Jag gorde muffinsarna i småmuffinsformar men dom kan nog lika gärna göras i stora.

Ca 25 små

 

75 g osaltat smör

75 g hackad mjölkchoklad

1 dl farinsocker

2 ägg, lätt uppvispade

1 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

125 g hackad mjölkchoklad

 

Frosting:

300 g florsocker, siktat

100 g osaltat smör, rumstempererat

40 g kakao

3 msk mjölk

 

Värm ugnen till 150 ° och placera 12 små pappersformar i en muffinsplåt eller på vanlig bakplåt.

 

Smält smör och choklad i en värmetålig skål och över vattenbad utan att skålen får vidröra vattnet. Lyft sedan bort kastrullen från värmen, blanda ner socker och ägg och sikta ner mjöl och bakpulver. Hacka resten av chokladen och blanda i.

 

Fördela smeten i formarna och grädda kakorna i 15-20 minuter. Kontrollera med en provsticka att de är färdiga. Låt dem vara kvar på plåten i 10 minuter och låt dem sedan kallna helt på ett galler.

 

Detta frosting recept är i gram så om man har en våg rekommenderar vi att använda den. Vispa (med elvisp) florsocker, smör och kakao tills kakaon och florsockret har blivit klumpigt och lite fuktigt. Forsätt vispa och häll i mjölken, en msk i taget. Höj hastigheten på vispen och vispa i cirka 3 min, tills frostingen har blivit ljusare och fluffigare. Spritsa eller bre på. Njut!

 

 


Pancake day!

Söndagen är den perfekta dagen för en extra lång och mysig frukost. Enligt mitt favorit program, How I Met Your Mother (eller HIMYM om man är lite cool), så är det rent av Pancake day - en dag där pannkaksätandet är givet! Eftersom detta program utspelar sig i USA så handar det självklart inte om vilka pannkakor som helst, utan rent av om American Pancakes!

Det finns en uppsjö av olika recept på dessa gudomliga skapelser och man kan variera tillbehören nästan precis som man vill. Enligt Ella kan man till och med käka dem i kombination med Bacon och Lönsirap utan att det blir det minsta osmakligt. Mina favoriter steker jag efter ett recept jag har hittat på Martha Stewarts hemsida och receptet på dem kommer här:



Cinnamon and Oat pancakes
2 cups vetemjöl
1/4 cup farinsocker
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1/2 tsk malen kanel
2 cups havregryn
2 cups mjölk
2 stora ägg
1/4 cup naturell olja (raps- majs- solrosolja)

Gör såhär:
  1. I en matberedare eller mixer: blanda mjöl, socker, bakpulver, salt, kanel och hälften av havregrynet. Mixa några gånger. (stavmixer funkar också superbra!)

  2. I en stor skål: vispa ihop mjölk ägg och olja.

  3. Häll de torra ingridienserna i skålen, lägg till resten av havregrynen och vispa tills en smet.
  4. Hetta upp en stor, lätt oljad stekpanna. Använd 2 - 3 msk smet pär pannkaka (du kan steka flera samtidigt) och stek tills den har börjat bubbla smått i kanterna - då kan du vända. Pannkakorna ska bli fint gyllenbruna på båda sidor.

Servera de nygräddade pannkakorna med tillbehör du tycker om. Min favoritkombination är ljus sirap och smör, kanske tillsammans med en god fruktsallad eller lite banan om jag har lust. De som blivit över brukar få kallna i kylskåpet och är ett toppenbra mellis precis som de är!

/Amanda

Vad blir det om man korsar en muffin och en blåbärspaj?

Svaret är en (eller förhoppningsvis flera) blåbärsmuffin med crumble"you get the best of both worlds" som Hannah Montana skulle ha sagt. Detta är självklart (som allt annat gott) en Amerikansk uppfinning och jag säger bara "hatten av", för de är rysligt goda. Tyvärr innebär deras Amerikanska ursprung också att receptet är skrivet i cups men har man ett cup - mått så är det ju inget problem. Annars kan man ändra receptet till gram på den ursprungliga hemsidan eller chansa på att en cup är si sådär 2,5 dl.


Fina fyrkantiga muffinformar fick det bli till dessa skönheter. Bilden är tagen av min (Amandas) pappa som härmed gör sitt första (eller andra förresten) gästframträdande här på bloggen.

Här kommer i alla fall själva receptet!

Till 8 stora muffins
1½ cups vetemjöl
3/4 cup strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1/3 cup naturell olja (som raps- majs eller solrosolja)
1 ägg
1/3 cup mjölk
1 cup färska blåbär

Gör såhär:
  • Sätt ugen på 200 grader.
  • Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en bunke.
  • Häll oljan i ditt cup - mått; knäck sedan ner ägget i oljan och häll i mjölk tills måttet är fullt. Blanda ned i bunken med mjölet och rör ihop allt till en fin smet.
  • Vänd försiktigt ner blåbären i smeten. Spricker dem blir smeten blågrå.
  • Potionera ut smeten i 8 muffinformar. De ska fyllas till ungefär 3/4.
  • Strö över smultoppingen som du gör enligt receptet nedan!

Crumbel - smultopping
1/2 cup strösocker
1/3 cup vetemjöl
1/2 cup havregryn
1/4 cup tärnat smör
1½ tsk malen kanel

Gör såhär:
  • Häll alla ingridienser i en bunke och blanda med en gaffel tills det har blivit en smulig smet.
  • Stör smulet över muffinsen och sätt in dem i ugnen.
  • Grädda i 20 - 25 minuter och prova med en sticka. När muffinsen är gyllenbruna och stickan knappt är kladdig är de klara.
Godast är det om man äter muffinsen ungsvarma nästan direkt efter gräddningen. Då är det alldeles perfekt med ett kallt glas mjölk till enligt svensk kanelbulleanda. Ska man kanske bjuda på muffinsen lite senare är det säkert gott att servera dem med lite vaniljvisp eller annat gott kladd. Vaniljglass skulle säkert också vara en hitt till.

/Ella och Amanda

Försvinnande god äppelpaj

Efter glassen jag åt här om dagen har jag inte kunnat få det där med äppelpaj ur huvudet. Därför bestämde jag mig idag för att ära de första äpplena med just en sådan som jag sedan tvingade min lillebror att äta tillsammans med mig. Det blev en smulpajsvariant ur Leilas kokbok (för omväxlings skull...) som jag bakade i små portionsformar - mest för att det är så coolt att få en alldeles egen liten paj - och det blev självklart väldigt gott.


Rent av försvinnande gott (och det trots att mina smaklökar är långt ifrån i högform för närvarande!)

Toppad med smältande vaniljglass och hemokt kolasås såg de ungsvarma minipajerna så mumsiga ut att de råkade ätas upp innan kameran hade hunnit klicka en endaste gång. För att kameran skulle slippa känna sig överflödig och för att ett inlägg är ytterst tomt utan en bild fick det bli lite snygga pics på disken som blev över och därmed en fin diskbild här i bloggen.

Till saken. Till 1 stor- eller fyra små smulpajer:

Smuldeg:
250 g kallt smör
1½ dl råsocker
1½ dl kokosflingor
2½ dl vetemjöl
1½ dl havregryn

Gör såhär:
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skär smöret i små tärningar.
  • Nyp ihop det med råsockret, kokosen och vetemjölet tills det blir till en smulig deg.
  • Blanda försiktigt i havregrynet. Det är godast om det inte går sönder.
Äppelfyllning:
8 mogna äpplen
2 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
2 tsk malen ingefära

Gör såhär:
  • Skär äpplena i klyftor eller tärningar och stek i smöret, sockret och kryddorna. Låt svalna.
  • Lägg de stekta äppelbitarna i botten av en smord ungsfast form (eller flera små), strö över smuldegen och hyvla över lite smör.
  • Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen. Det tar ungefär 25 minuter.
Servera sedan sådär extra fint med glass och Kolasås, lite lagom fint med vaniljvisp eller ganska tråkigt med vanlig vispgrädde. Jag är säker på att det blir supergott oavsett.

Jag menar - vem kan möjligen misslyckas med någonting as easy as a pie?

/Amanda


Chocolate Chip Cookies

Goda och sega chocolate chip cookies, fast inte dom godaste jag har gjort... Går bra att frysa in men godast är dom färska eller "hot out of the oven" som man säger på engelska.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 200 g smör
  • 4 1/2 dl ljust muscovadosocker
  • 3/4 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 6 1/2 dl havregryn
  • 2 dl chocolate chips (eller hackad choklad)

Så här gör man

Blanda smör, socker, muscovadosocker och vaniljsocker.

Vispa upp äggen lätt och blanda i.

Blanda mjöl, salt och bikarbonat för sig och rör i smeten.

Blanda i havregryn och tillsist chocolate chips.

Rulla smeten till rejäla bollar och platta ut på plåt med bakplåtspapper.

Grädda i 8-10 minuter i 220 grader.


Geléhallontoppar

Riktigt fina småkakor och inte alls särskilt goda... Det blev väldigt många och vi vet inte riktigt vad vi ska göra med dom som blev över, kanske ge dom till hunden...?

40 st

 

4,5 dl vetemjöl

1 dl socker

1 krm salt

200 g kallt smör

rivet skal av en citron

ca 40 geléhallon (ha lite extra för säkerhets skull, man kan alltid äta dem om det blir för mycket)

 

Sätt ugnen på 200°. Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar.

Blanda mjöl, socker och salt i en bunke.

Dela smöret i småkuber och lägg det i mjölblandningen.

Riv citronskalet och tillsätt det.

Nyp ihop allting med fingrarna till en gryning massa och knåda sedan till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite vatten om degen inte vill hålla ihop.

Rulla degen till små bollar och platta till dem en aning.

Grädda dem i ca 12 minuter tills de har fått lite färg.

Så fort de kommer ut ur ugnen, sätt ett geléhallon på varje kaka. Du måste inte trycka särskilt hårt, de smälter fast ändå.


I scream, you scream, Ice cream!

Idag är jag sjuk. Otroligt - jag vet. Men efter att ha försökt bota mig själv med hemska, egenpåhittade huskurer utan vidare framgång har jag tvingats (mycket motvilligt) konstatera att så är fallet. Blä. Men tro det eller ej - jag tycker faktiskt inte alls synd om mig själv (okej... det gör jag visst) för detta är bara ett alldeles ypperligt tillfälle att testa den där glassen jag har velat smaka så länge. Jaha, tänker ni nu, och vad tycker hon att glass - som desutom är färdigköpt - har i en bakblogg att göra? Se här..↓


Det är ju Äppelpaj-glass! Allt som har med paj att göra passar in i en bakblogg. Punkt. Slut.

Jag återkommer senare när jag faktiskt har smakat på glassen också...

Update: Glassen var god med stora bokstäver, fet stil och många O:n. Alltså GOOOOOOOOOOD.

/Amanda

Muffins värdiga en prinsessa

Här om dagen (eller veckan - kommer inte riktigit ihåg när det var faktiskt...) slängde jag ihop ett gäng finfina muffins. Prinsessmuffins för att vara mer specifik. Jag menar vad (förutom kattungar, hundvalpar, lamm, kaniner och humlor) kan vara sötare än en pytteliten prinsesstårta?

Inte mycket.

Hur som helst så är muffinsarna bakade enligt ett grundrecept (som finns här) jag har hittat i Leilas bok "a piece of cake" vilket gick superbra. Jag struntade bara i citronskalet eftersom jag inte trodde att det skulle göra sig så bra i en prinsesstårta/muffin och följde annars receptet till punkt och pricka. Jag är ganska säker på att det går lika bra att använda sig av ett recept på tårtbotten och bara fördela smeten i små muffinformar istället om man känner för det.

På tal om formar
så sparade jag pappersformarna och smörade och bröade istället en muffinplåt att grädda muffinsen i. Det är ju meningen att de ska bli små tårtbottnar och då blir det bara krångligt att pyssla med massa papper och grejer.


Prinsessmuffinsen - Tre nästan kungliga exemplar.

Receptet, ut över själva muffinsen, är lite flytande. Dels gjorde jag bara en halv sats muffins och dels så kollade inte exakt hur mycket av allt jag använde... Men jag tror att det slutade ungefär såhär:

Ingridienser som räcker till att tårtifiera en halv sats muffins:
2 portioner vaniljkräm (jag använde mig av Marsán snabb vaniljsås och hällde i lite mer pulver för att få en tjockare kräm. Jag bytte också ut hälften av mjölken till grädde vilket blev väldigt gott.)
½ paket frysta hallon
Lite socker
3 dl grädde
Rosa och/eller grön marsipan (jag köpte två paket färdigkavlade marsipanlock som jag använde både till att täcka muffinsen med och till att göra rosor. Det räckte och blev över)
Lite smaklös olja - t.ex. raps- eller solrosolja.

Gör såhär:
  • Tillred vaniljkrämen
  • Vispa grädden fast och fluffig och rårör hallonen med socker tills det blivit som en sylt. Smaka av tills du tycker att det är gott.
  • Dela de avsvalnade muffinsen i tre skivor - precis som man gör med en vanlig tårtbotten.
  • Bre den understa skivan med ett tunt lager vaniljkräm. Försök att få krämen att bilda en mur runt kanten och häll lägg sedan en klick av hallonsylten i mitten - på så sätt rinner hallonen inte ut.
  • Lägg på mittenskivan och bre den med ett tjockt lager av vaniljkrämen. Lägg sedan på locket/den översta skivan.
  • Spackla hela tårtan med ett lager grädde. Är dina muffins platta kan du försöka bygga en fin rund topp med grädden.
  • Stansa ut en lagom stor cirkel ur marsipanen (det är viktigt att marsipanen inte bara täcker muffinsens topp, utan även sidorna) och pensla ena sidan med lite olja. Jag använde en kopp som "pepparkaksform" men har man inte en kopp i passande storlek så går det lika bra att skära ut en fin cirkel.
  • Lägg den oljiga sidan av marsipanen mot grädden och klappa försiktigt ner den tills den täcker muffinsen.
  • Lägg din muffin i en fin pappersform och dekorera med t.ex. tjusiga marsipanrosor och florsocker.
Herregud vilken rörig förklaring. Well, well... Inte mycket att göra. Jag har i alla fall hört att de var riktigt smaskiga och smakade nästan precis som riktiga prinsesstårtor. Helt ärligt hade jag själv käkat så mycket vaniljkräm under själva baksessionen att jag inte orkade en bit till när det var dags för själva bakelsen och är alltså lyckligt ovetande om ordspråket "skönheten bedrar" gjorde sig gällande även för dessa skapelser. Förhoppningsvis inte.

/Amanda

Banana Split - muffins

Oavsett om det är en grå tisdag mitt-i-veckan, en solig sommarlovsdag eller rent av självaste julafton så kan man alltid vara säker på att familjen Ella har minst en kaka mörk blockchoklad i skafferiet redo att bakas till någonting riktigt gott. Idag har jag (som bor i ett hem där en chokladkaka inte överlever mer än en ynka dag bland alla hungriga godismonster) passat på att utnyttja detta och spontanbakat smaskiga Banana Split - muffins med god chokladfrosting. Precis som glassen de är döpta efter innehåller muffinsen smakerna vanilj, choklad och banan i en salig blandning - mums.


Vi råkade äta upp alla muffins innan jag hann ta några bilder på den färdigfrostade varianten.... Så här är en ofrostad Banana Split - muffin!

Ingredienser:
100 g smör
2 dl vaniljyoghurt
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
200g mörk choklad
3 bananer

Gör såhär:
  • Sätt ugnen på 200 grader för att grädda små muffins eller 175 grader om du gör stora.
  • Smält smöret i en kastrul och blanda sedan ner vaniljyoghurten.
  • Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt i en bunke.
  • Rör ner smörblandningen i bunken.
  • Blanda de torra ingridienserna - vetemjölet, bakpulvret och saltet i en egen bunke och vänd sedan försiktigt ner allt i smeten.
  • Grovhacka chokladen och vänd ner den också. Om du vill kan du spara några bitar att sticka ner i toppen av muffinsen som dekoration.
  • Placera ut muffinsformar på en muffinplåt.
  • Skiva bananen och varva den med smeten tills formarna är fyllda till 2/3. Dekorera snyggt med resten av chokladen och eventuellt överbliven banan.
  • Grädda dina stora muffins i mitten av ugnen i ca 20 minuter, eller dina små i ca 12- 15 minuter.
(När jag gjorde dessa utgick jag från ett grundrecept från Leilas fina bok "A Piece of Cake". Det finns här!)

Chokladfrosting

Ingridienser
:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao (mängden kakao kan varieras beroenda på hur stark/chokladig din frosting ska vara)
100 g philadelphiaost

Gör såhär:
  • Häll alla ingridienser i en skål och rör eller elvispa tills de har förvandlats till en slät kräm.
  • Bred eller spritsa ut krämen på de avsvalnade muffinsen och dekorera sedan med t.ex. strössel eller annat fint.
(Även detta är i grunden ett av fantastiska Leilas recept från boken "A Piece of Cake". Tyvärr kan jag inte länka dit eftersom jag inte hittar det på internet, men enda skillnaden är egentligen att Leila även har en msk varmt caffe i smeten.)

Egentligen hade muffinsen säkert klarat sig lika bra utan frosting eftersom de redan är alldeles fullproppade med godsaker. Ja... I alla fall om det inte hade varit så att frosting är så himla gott att jag egentligen hade kunnat nöja mig med att äta endast det om det inte hade känts lite för likt scenen när Fredde i Solsidan gömmer sig inne på toaletten och äter sprutgrädde. Därför fick muffinsen frosting (eller frostingen muffins om man vill se det så) och blev väldigt goda även på det viset. Hur som helst är det ändå ganska bra eftersom de som inte har fallit för Cupcakes-trenden bara kan strunta i geggan och äta muffinsarna precis som de är! Lycka till!

/Amanda

Gräddtårta med vaniljsås!

En riktigt god gräddtårta med vaniljsås som suger in sig i botten och gör kakan riktigt saftig. Alltid en favorit på kalas och fester.

Gräddtårta
5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Vaniljsås:
250 g smör
2 dl mjölk
2 msk vaniljsocker

Garnering:
Grädde
Bär

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Klipp ut en cirkel av bakplåtspapper (cirka 24 cm i diameter). Smöra och bröa kanten av den.
  • Vispa äggen och sockret ljust och pösigt, låt det ta en stund.
  • Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget, under fortsatt vispning.
  • Grädda i cirka 40 minuter.
  • Låt svalna helt innan du börjar skära i den.
  • Koka smör och mjölk häftigt i 2 min. Blanda sedan i vaniljsocker och låt stå någon minut. Den ska inte vara särskilt tjock.
  • När tårtbotten har svalnat, skär den i 2 lager och pricka med en gaffel. Häll vaniljsås på båda bottnarna och låt dom stå tills det har sugits in.
  • Sätt ihop bottnarna, vispa grädde och dekorera med grädde och bär.

Världens bästa kladdkaka!

Vårt absoluta favoritrecept när det gäller kladdkaka. Superlätt och supergott! Serveras gärna med vaniljglass eller grädde.

 

Kladdkaka

100 g smör

2 ägg

3 dl socker

1,5 dl mjöl

0,5 tsk salt

2 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

lite kokos till att bröa

 

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda alla torra ingredienser.

Smält smöret.

Blanda allt i socker och ägg blandningen.

Broa en form och häll i smeten.

Grädda i 15-20 minuter, tills det är gräddat i kanterna men ganska kladdigt i mitten.


Välkomna till vår nya blogg!

Med ett "Bakboks-projekt" i tankarna skapar vi (Ella och Amanda) nu en så kallad bakblogg för att kunna hålla ordning på alla våra smaskiga recept. Fina bilder kommer också att vara med och vi önskar oss själva lycka till!

Lycka till!

/Amanda och Ella


RSS 2.0