Banana Split - muffins
Oavsett om det är en grå tisdag mitt-i-veckan, en solig sommarlovsdag eller rent av självaste julafton så kan man alltid vara säker på att familjen Ella har minst en kaka mörk blockchoklad i skafferiet redo att bakas till någonting riktigt gott. Idag har jag (som bor i ett hem där en chokladkaka inte överlever mer än en ynka dag bland alla hungriga godismonster) passat på att utnyttja detta och spontanbakat smaskiga Banana Split - muffins med god chokladfrosting. Precis som glassen de är döpta efter innehåller muffinsen smakerna vanilj, choklad och banan i en salig blandning - mums.

Vi råkade äta upp alla muffins innan jag hann ta några bilder på den färdigfrostade varianten.... Så här är en ofrostad Banana Split - muffin!
Ingredienser:
100 g smör
2 dl vaniljyoghurt
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
200g mörk choklad
3 bananer
Gör såhär:
Chokladfrosting
Ingridienser:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao (mängden kakao kan varieras beroenda på hur stark/chokladig din frosting ska vara)
100 g philadelphiaost
Gör såhär:
Egentligen hade muffinsen säkert klarat sig lika bra utan frosting eftersom de redan är alldeles fullproppade med godsaker. Ja... I alla fall om det inte hade varit så att frosting är så himla gott att jag egentligen hade kunnat nöja mig med att äta endast det om det inte hade känts lite för likt scenen när Fredde i Solsidan gömmer sig inne på toaletten och äter sprutgrädde. Därför fick muffinsen frosting (eller frostingen muffins om man vill se det så) och blev väldigt goda även på det viset. Hur som helst är det ändå ganska bra eftersom de som inte har fallit för Cupcakes-trenden bara kan strunta i geggan och äta muffinsarna precis som de är! Lycka till!
/Amanda

Vi råkade äta upp alla muffins innan jag hann ta några bilder på den färdigfrostade varianten.... Så här är en ofrostad Banana Split - muffin!
Ingredienser:
100 g smör
2 dl vaniljyoghurt
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
200g mörk choklad
3 bananer
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader för att grädda små muffins eller 175 grader om du gör stora.
- Smält smöret i en kastrul och blanda sedan ner vaniljyoghurten.
- Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt i en bunke.
- Rör ner smörblandningen i bunken.
- Blanda de torra ingridienserna - vetemjölet, bakpulvret och saltet i en egen bunke och vänd sedan försiktigt ner allt i smeten.
- Grovhacka chokladen och vänd ner den också. Om du vill kan du spara några bitar att sticka ner i toppen av muffinsen som dekoration.
- Placera ut muffinsformar på en muffinplåt.
- Skiva bananen och varva den med smeten tills formarna är fyllda till 2/3. Dekorera snyggt med resten av chokladen och eventuellt överbliven banan.
- Grädda dina stora muffins i mitten av ugnen i ca 20 minuter, eller dina små i ca 12- 15 minuter.
Chokladfrosting
Ingridienser:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao (mängden kakao kan varieras beroenda på hur stark/chokladig din frosting ska vara)
100 g philadelphiaost
Gör såhär:
- Häll alla ingridienser i en skål och rör eller elvispa tills de har förvandlats till en slät kräm.
- Bred eller spritsa ut krämen på de avsvalnade muffinsen och dekorera sedan med t.ex. strössel eller annat fint.
Egentligen hade muffinsen säkert klarat sig lika bra utan frosting eftersom de redan är alldeles fullproppade med godsaker. Ja... I alla fall om det inte hade varit så att frosting är så himla gott att jag egentligen hade kunnat nöja mig med att äta endast det om det inte hade känts lite för likt scenen när Fredde i Solsidan gömmer sig inne på toaletten och äter sprutgrädde. Därför fick muffinsen frosting (eller frostingen muffins om man vill se det så) och blev väldigt goda även på det viset. Hur som helst är det ändå ganska bra eftersom de som inte har fallit för Cupcakes-trenden bara kan strunta i geggan och äta muffinsarna precis som de är! Lycka till!
/Amanda
Kommentarer
Trackback