Hallon muffins med crumble

1½ cups vetemjöl
3/4 cup strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1/3 cup naturell olja (som raps- majs eller solrosolja)
1 ägg
1/3 cup mjölk
1 cup hallon
Gör såhär:
- Sätt ugen på 200 grader.
- Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en bunke.
- Häll oljan i ditt cup - mått; knäck sedan ner ägget i oljan och häll i mjölk tills måttet är fullt. Blanda ned i bunken med mjölet och rör ihop allt till en fin smet.
- Vänd försiktigt ner hallonen i smeten.
- Potionera ut smeten i 8 muffinformar. De ska fyllas till ungefär 3/4.
- Strö över smultoppingen som du gör enligt receptet nedan!
Crumbel - smultopping
1/2 cup strösocker
1/3 cup vetemjöl
1/2 cup havregryn
1/4 cup tärnat smör
1½ tsk malen kanel
Gör såhär:
- Häll alla ingridienser i en bunke och blanda med en gaffel tills det har blivit en smulig smet.
- Stör smulet över muffinsen och sätt in dem i ugnen.
- Grädda i 20 - 25 minuter och prova med en sticka. När muffinsen är gyllenbruna och stickan knappt är kladdig är de klara.
Äpple muffins med crumble

1½ cups vetemjöl
3/4 cup strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1/3 cup naturell olja (som raps- majs eller solrosolja)
1 ägg
1/3 cup mjölk
1 cup (ca 2 stora) äpplen
Gör såhär:
- Sätt ugen på 200 grader.
- Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en bunke.
- Häll oljan i ditt cup - mått; knäck sedan ner ägget i oljan och häll i mjölk tills måttet är fullt. Blanda ned i bunken med mjölet och rör ihop allt till en fin smet.
- Skala, hacka och blanda äpplena med kanelsockret. Blanda i i smeten.
- Potionera ut smeten i 8 muffinformar. De ska fyllas till ungefär 3/4.
- Strö över smultoppingen som du gör enligt receptet nedan!
Crumbel - smultopping
1/2 cup strösocker
1/3 cup vetemjöl
1/2 cup havregryn
1/4 cup tärnat smör
1½ tsk malen kanel
Gör såhär:
- Häll alla ingridienser i en bunke och blanda med en gaffel tills det har blivit en smulig smet.
- Stör smulet över muffinsen och sätt in dem i ugnen.
- Grädda i 20 - 25 minuter och prova med en sticka. När muffinsen är gyllenbruna och stickan knappt är kladdig är de klara.
Kladdkaka- med chokladbitar och chokladsås

- 100 g smör
- 2 ägg
- 3 dl socker
- 1,5 dl mjöl
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk vaniljsocker
- 4 msk kakao
- 25 g hackad mörk choklad
- chokladsås
- kokos (till att bröa)
Hallon pajer med crumble

- 1½ cups vetemjöl
- 3/4 cup strösocker
- 1/2 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 1/3 cup naturell olja (som raps- majs eller solrosolja)
- 1 ägg
- 1/3 cup mjölk
- 1 cup hallon
Gör såhär:
- Sätt ugen på 200 grader.
- Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en bunke.
- Häll oljan i ditt cup - mått; knäck sedan ner ägget i oljan och häll i mjölk tills måttet är fullt. Blanda ned i bunken med mjölet och rör ihop allt till en fin smet.
- Vänd försiktigt ner hallonen i smeten.
- Potionera ut smeten i små pajformar, som du har bröat. Fyll till ugefär hälften. Om det blir över kan du göra muffins av det.
- Strö över smultoppingen som du gör enligt receptet nedan!
Crumbel - smultopping
1/2 cup strösocker
1/3 cup vetemjöl
1/2 cup havregryn
1/4 cup tärnat smör
1½ tsk malen kanel
Gör såhär:
- Häll alla ingridienser i en bunke och blanda med en gaffel tills det har blivit en smulig smet.
- Stör smulet över pajerna/muffinsarna och sätt in dem i ugnen.
- Grädda i 20 - 25 minuter och prova med en sticka. När de är gyllenbruna och stickan knappt är kladdig är de klara.
Snickerdoodles

- 100 g margarin
- 150 g socker
- 2 stora ägg (eller drygt 2½ medelstora)
- 300 g vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- ½ dl socker och 2 msk kanel att rulla kakorna i. Du kan eventuellt behöva lite extra.
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa socker och margarin tills det blir vitt och fluffigt. Vispa i äggen, ett i taget.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
Rulla till bollar som du täcker med kanelsockret. Lägg på plåtar och lämna lite mellanrum mellan kakorna.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Nyttiga havrekakor!
- 100 g smör
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl farinsocker
- 0,5 tsk hjorthornssalt
- 2,5 dl havregryn
- 0,5 dl fiberrikhavregryn
- 0,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl specialvetemjöl
- plopp
Sätt ugnen på 200°C.
Skär upp smöret och lägg i en bunke. Häll på strösocker och farinsocker och blanda till en jömn smet med elvisp.
Tillsätt hjorthornssalt och rör ihop med elvispen.
Tillsätt havregrynarna och vetemjölen. Rör ihop till en lite smulig smet, använd elvisp.
Tryck ihop smeten till klumpar och lägg på plåtar. Ta en gaffel och tryck till varje klump så det blir en jämntjock kaka. Lägg eventuellt en halv plopp på varje kaka.
Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter till gyllengul färg.