Varma chokladbakelser
Enkel och uppskattad dessert som fulländar jul- eller nyårsmenyn. Bakelserna ska vara krämigt rinniga inuti och serveras omedelbart med glass eller grädde, vi hade glass!
- Smör och kakao till formarna
- 4 små portions- formar
- 100 g mörk choklad
- 25 g smör
- 2 ägg
- 1 dl råsocker
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa flingsalt
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra fyra små portionsformar och pudra med kakao. Skär chokladen i små bitar. Smält smöret tillsammans med chokladen på medelvärme i en kastrull. Ställ åt sidan.
2. Vispa ägg och råsocker fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ner chokladblandningen i äggvispet och blanda väl. Vänd i mjölblandningen och fördela smeten i formarna.
3. Grädda 5–7 minuter.
Amerikanska pancakes!
På helgen är det väldigt trevligt att lyxa till frukosten lite, t.ex med amerikanska pancakes... väldigt goda och lyxiga!

- 25 g smält smör
- 1 ägg
- 2,5 dl mjölk
- 2,5 dl mjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
Smält smöret. Låt svalna lite och vispa i ägg och mjölk.
Blanda mjöl och bakpulver i en anna skål och vispa i i smörblandningen.
Blanda i vaniljsocker, salt och socker.
Grädda amerikanska pankakor av det.
Ät med grädde, banan och sirap eller vad du vill…
Pumpor- chokladmuffins
Jag tänkte att så här på julen så kanske vi vill ha lite Halloween bak... nej men jag han inte lägga upp det innan julen kom så nu får det bli så här... man kan ju alltid göra tomtar istället för pumpor. Detta är iallafall riktigt goda men stora chokladmuffins! Philiadelphia fyllningen gör så att dom inte blir torra men det var ganska svårt att få av pappret, man får ha tålamod och vara försiktig.

- 2 ägg
- 2,5 dl socker
- 100g smör
- 2 dl mjöl
- 3 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 50 g philadelphiaost
- 2 dl florsocker
Sätt ugnen på 200°C.
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret.
Blanda kakao, mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan skål.
Blanda i det torra och smöret med äggblandningen.
I en anna skål, blanda ihop florsocker och philadelphiaost.
Fyll muffinsformar till cirka hälften med chokladsmeten. Lägg på en click philadelphiablanding och täck med lite smet.
Grädda i 10-15 min.
Frosting:
- 250 g florsocker
- 80 g osaltat smör
- 1/4 dl mjölk
- lite vaniljsocker
Blanda ihop florsocker och smör med en elvisp. Blanda i mjölken, lite i taget och sen vaniljsockret. Vispa i cirka 5 min, så frostningen blir riktigt fluffig. Färga med valfri karamellfärg.
Pumporna:
Ta av pappret från muffinsarna. Lägg en muffins ovanpå varandra så att den ena står som vanligt men den andra ligger ovanpå med botten uppåt.
Gör orange frosting och täck över dubbelmuffinsarna. Gör sedan lite grön och röd frosting som du dekorerar ansikte och själk med.
Cakepops!
Cakepops: kaka på klubba! Helt genialiskt! Jag och min kompis gjorde cakepops, det var ganska pilligt men dom blev väldigt fina. Man kan göra dem i alla möjliga former, vi gjorde Halloween cakepops så de var i pumpor, häxhattar, spöken men vi gjorde ochså vanliga runda (som på bilden).


- 1 köpt choklad sockerkaka (eller baka en själv)
- 200 g philadelphia ost
- florsocker (vi hade inte detta men jag rekomenderar nog det för de var inte så söta...)
- smält mörk- eller mjökchoklad
- mörk- och vitchoklad att doppa cakepopsarna i
- strössel och karamellfärg att färga chokladen
- pinne (vi tog halva grillpinnar)
Mixa kakan till smulor i en matberedare. Blanda i philadelphiaost, florsocker och smältchoklad tills det är som en tjock smet (väääldigt tjock). Forma smeten till valfri form och stoppa i en pinne i varje med ilte smält choklad runt (så det fastnar). Stoppa in i frysen eller kylen (vi stoppa dem i frysen, men recepten sa kylen) och låt dom bli kalla/stela så det är lättare att doppa dem. Smält choklad och färja den vita chokladen om du vill. Doppa cakepopsarna och dekorera men strössel om du vill. Stoppa in pinnen i en bit frigolit eller som vi gjorde, i glas. Förvara dem i kylen så inte chokladen smälter. Njut!
Saffranskladd muffins
På första advent så bestämde jag mig för att baka något juligt... men jag orkade inte baka lussebullar, så det fick bli saffransmuffins istället. Jag gjorde dem i mini muffinsformar och dekorerade med lite smältchoklad. De blev väldigt goda men smakade inte så mycket saffran...

- 4 1/2 dl strösocker
- 2 1/4 dl vetemjöl
- 3 ägg
- Ca 4 msk vaniljsocker
- 1/4 tsk salt
- 35 g smält smör
- 1 bit bitsocker
- 1 påse saffran á 0,5 g
- 50 g smält vitchoklad
Stöt sockerbiten med saffranen i en mortel.
Blanda ihop alla igredienser, sa smöret sist.
Grädda i cirka 30 min till de är lite kladdiga i mitten.